FSC alternatieven voor Single Use Plastic verpakkingen

FSC België organiseert op 19 mei 2022 een evenement tijdens de eerste franstalige editie van Empack die in Namur zal plaatsvinden.

Sinds de Europese Commissie in mei 2018 de plannen voor haar ‘single use plastics’ richtlijn aangekondigd heeft, is de strijd tegen plastiekvervuiling niet meer uit het nieuws weg te slaan. Na een passage via de Raad en het Europees Parlement werd deze richtlijn in mei 2019 formeel beklonken. De nieuwe regels verbieden tegen 2021 het gebruik van bepaalde plastic wegwerp­producten waarvoor alternatieven bestaan. Daarnaast komen er specifieke maatregelen om het gebruik van de vaakst weggegooide plastic producten terug te dringen, de recyclage sterk te bevorderen en het gebruik van gerecycleerd materiaal aan te vergroten.

Nu reeds maken heel wat bedrijven werk van alternatieve, en vaak innovatieve, verpakkingsmaterialen. Materialen gemaakt uit natuurlijke, hernieuwbare en recycleerbare grondstoffen komen hierbij sterk op de voorgrond, waaronder ook ‘forest-based’ verpakkingen (papier, karton, hout). Belangrijk hierbij is uiteraard dat deze biobased grondstoffen op duurzame wijze geoogst worden, waarbij het FSC-keurmerk voor hout en afgeleide producten zoals papier en karton een dergelijke garantie biedt.

Op basis van deze observaties zal FSC België op 19 mei 2022 een evenement organiseren tijdens de 1ste Franstalige editie van de Empack beurs die in Namen wordt gehouden en die vooral gericht is op de verpakkings- en distributieprofessionals. Via verschillende sprekers wil dit evenement de balans opmaken van de wetgeving, maar ook kijken naar de manier waarop dit alles in onze samenleving wordt ervaren. Wat zijn de verwachtingen van de consument? Hoe bereiden de spelers in de detailhandel en de verpakkingssector zich voor op deze nieuwe verordening?

Het volledige programma van dit evenement wordt momenteel afgerond en zal in de komende weken worden gecommuniceerd. Blokkeer in de tussentijd al de datum in uw agenda!

Save the date: FSC-event op “Alternatieven voor eenmalig gebruik van kunststoffen”, 19/05 in Namen.

Bron: FSC